FERMENTOVANÉ DRCENÉ LISTY
Tato wayusa pochází od indiánské komunity Šuarů z jižního Ekvádoru. Pěstují ji v povodí řeky Río Zamora, jejímž původním názvem je označena - Yaya Mayu. Její ručně drcené listy prošly sušením na slunci, rozdíl v podnebí ale způsobuje odlišnou chuť než má wayusa z povodí řeky Napo. Ta je také zemitá ale její aftertaste je karamelový. Obvykle stačí povaření listové drtě po dobu 3 minut, pro silnější nálev 5 minut. Milovníci výraznějších chutí mohou bez obav nechat nálev povařit i delší dobu, tzv. přetažení a hořkost u wayusy nehrozí.
Narozdíl od své sestry cesmíny paraguayské má wayusa díky absenci hořkých složek a obsahu theobrominu mírně nasládlý aftertaste (cukr samozřejmě neobsahuje). Povzbuzující složkou je kofein, kterého obsahuje cca 90-110 mg / 2dl, tedy o něco méně než káva. L-theanin, aminokyselina, která působí na mozkovou aktivitu uklidňujícím účinkem, způsobuje, že povzbuzující efekt wayusového nápoje je pozvolný a déle trvající.
95% světové produkce wayusy pochází z ekvádorské Amazonie, z povodí řeky Napo. V Kičua jazyce místních lidí znamená "silný" nebo "síla".
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.