PŘÍBĚH WAYUSY

Wayusa je posvátný keř rostoucí v ekvádorské části amazonského pralesa, z jehož lístků připravují domorodé indiánské kmeny povzbuzující nápoj s harmonizačními účinky. Nejvíce se pěstuje v povodí řeky Napo, kde je po dlouhá staletí neodmyslitelnou součástí zdejší kultury.

Wayusa neboli cesmína guayusa (lat. Ilex guayusa) je tropickou varietou známější yerby maté (Ilex para - guariensis). Každého milovníka kávy či čaje překvapí svou jemně lahodnou chutí. Bez ohledu na sílu nálevu či délku přípravy postrádá jakoukoli trpkost, neobsahuje totiž třísloviny.  

 

TRADICE A RITUÁL

Pití wayusy je v pralese ranním rituálem, jehož příprava je většinou doménou žen. Jakmile je nápoj nachystán, vzbudí ostatní členy rodiny a komunity, aby společně usedli kolem ohně. Až do východu slunce si pak při popíjení wayusy vzájemně vyprávějí příběhy ze života a sny uplynulé noci. Několik šálků všechny povzbudí a dodá jim energii do dalšího, fyzicky náročného dne v pralese. 

 

PROČ PÍT WAYUSU?

Wayusa má kromě povzbuzujících účinků i blahodárný vliv na zdraví, psychiku a celkovou harmonizaci organismu včetně trávení. Tělu dodává čistou energii, která se na rozdíl od kávy a jiných energetických nápojů uvolňuje postupně. Pomáhá zlepšovat náladu i koncentraci. Je přirozeně zásaditá a ohleduplná k ledvinám.

 

SLOŽENÍ WAYUSY

KOFEIN

Celosvětově nejrozšířenějších stimulant, který povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Zvyšuje bdělost, zlepšuje myšlení a tělesnou koordinaci. Při pití wayusy díky postupnému uvolňování nezpůsobuje třas ani neklid. 

THEOBROMIN

Má mírný stimulační účinek s delším trváním, především ale navozuje dobrou náladu. To je také důvod, proč někdy toužíme po čokoládě – vyskytuje se totiž v kakau. Dle některých studií pomáhá tlumit kašel, zmírňovat záněty v krku a snižovat krevní tlak.  

L-THEANIN

Aminokyselina, která ovlivňuje uvolňování dopaminu – jednoho z hormonů štěstí. Uklidňuje, má hluboce relaxační účinky a pomáhá snižovat úzkosti. Podporuje bdělost a soustředěnost při zachování vnitřní rovnováhy. Zmírňuje stres. 

ANTIOXIDANTY 

Snižují působení tzv. volných radikálů, jinými slovy zamezují oxidaci. Tím pomáhají zmírňovat procesy stárnutí v těle, přispívají k ochraně imunitního systému a preventivně působí proti srdečním onemocněním.  

KYSELINA CHLOROGENOVÁ

Nejvíce se vyskytuje v zelené kávě, ale také ve švestkách či třešních. Povzbuzuje metabolismus, pomáhá se snižováním nadváhy a udržuje krevní tlak na optimální úrovni. 

 

PĚSTOVÁNÍ WAYUSY

Wayusa se prozatím vyhnula zásadní komercionalizaci. Pěstuje se bez pesticidů a umělých hnojiv, v daleko menších objemech než yerba maté, čaj či káva. 

Wayusa, kterou dovážíme, pochází výhradně z malé lokální produkce rodinných farem. Je čistým přírodním produktem a artiklem přímého obchodu. Pěstuje se tradičním způsobem, předávaným domorodými obyvateli z generace na generaci. 

Vykupujeme ji za férové ceny a bez dalších prostředníků. Důležité je pro nás vědomí, že ekologická produkce wayusy pomáhá místním komunitám zajistit trvale udržitelný zdroj příjmů a zároveň hraje důležitou roli v opětovném zalesňování a udržení přirozené biodiverzity amazonského pralesa.

Naše dodavatele pravidelně navštěvujeme. Víme, co a od koho nakupujeme a našim zákazníkům tak přinášíme kvalitu, která převyšuje požadavky bio certifikací, které jsou však pro malé pěstitele finančně nedostupné.