WAYUSA YAYA MAYU - DRCENÉ LISTY V DÓZE (150g)

Skladem

WAYUSA YAYA MAYU - 150g - fermentované drcené listy

> tradiční forma wayusy pro přípravu krátkým povařením
> je charakteristická jemným karamelově nasládlým aftertastem
> bez složek způsobujících hořkost nebo trpkost
> ze 100g balení lze připravit 8-10 litrů wayusového čaje

> do 1l studené vody nasypte 3-5 polévkových lžic drcených listů
> přiveďte k varu a nechejte povařit na mírném ohni cca 3-5 minut
> jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, vždy přidejte 1-2 lžice čerstvých listů

260 Kč s DPH

ks

WAYUSA YAYA MAYU

FERMENTOVANÉ DRCENÉ LISTY

Narozdíl od wayusy typů Napo a Rio Blanco, které pocházejí od kičuánských komunit, je tato wayusa od indiánské komunity Šuarů. Pěstují ji v povodí řeky Río Zamora, jejímž původním názvem je označena - Yaya Mayu. Její ručně drcené listy prošly sušením na slunci stejně jako u wayusy Rio Blanco, rozdíl v podnebí ale způsobuje odlišnou chuť. Ta je také zemitá ale její aftertaste je karamelový. Obvykle stačí povaření listové drtě po dobu 3 minut, pro silnější nálev 5 minut. Milovníci výraznějších chutí mohou bez obav nechat nálev povařit i delší dobu, tzv. přetažení a hořkost u wayusy nehrozí. 

Narozdíl od své sestry cesmíny paraguayské má wayusa díky absenci hořkých složek a obsahu theobrominu mírně nasládlý aftertaste (cukr samozřejmě neobsahuje). Povzbuzující složkou je kofein, kterého obsahuje cca 90-110 mg / 2dl, tedy o něco méně než káva. L-theanin, aminokyselina, která působí na mozkovou aktivitu uklidňujícím účinkem, způsobuje, že povzbuzující efekt wayusového nápoje je pozvolný a déle trvající.

95% světové produkce wayusy pochází z ekvádorské Amazonie, z povodí řeky Napo. V Kičua jazyce místních lidí znamená "silný" nebo "síla".

 
 
 
 

Kontaktujte nás!