Co je wayusa [wajusa] ?

 
 

>  je ekvádorskou variantou yerby maté (ilex paraguariensis - cesmína paraguajská)

>  voní a chutná naprosto odlišně, viz. dále

>  nejvíce se jí pěstuje v provincii Napo, kde je součástí kultury a každodenního života místních indiánských komunit, které ji pěstují po stovky, možná tisíce let

 
 

Pralesní sestra yerby maté, jak se wayuse také někdy přezdívá, je keř dorůstající do výšky 3 až 6 m. Zpracovávají se pouze listy, které se suší buď na slunci nebo na naopak v zastíněných místech (o rozdílech viz. dále).

 
  Wayusa se prozatím vyhnula zásadní komercionalizaci. Pěstuje se bez použití umělých hnojiv a v podstatně menších objemech než yerba maté, čaj nebo káva.  
     
-
     
 

SLOŽENÍ

 
 

kofein – známý stimulant, kterého je nejvíce v kávě, obsahují ho ale také listy yerby maté a dalších rostliny z rodu cesmín

 
 

theobromin – zlepšuje náladu, nejvíce ho obsahují kakaové boby, podle některých studií může pomáhat snižovat záněty a krevní tlak

 
 

antioxidanty – snižují působení tzv. volných radikálů a pomáhají tak zmírňovat procesy stárnutí organismu

 
 

L-theanin – aminokyselina, která ovlivňuje uvolňování dopaminu – jednoho z hormonů štěstí“. Uklidňuje a pomáhá snižovat úzkost

 
 

kyselina chlorogenová – se nejvíce vyskytuje v zelené kávě, ale i ve švestkách nebo třešních, může povzbuzovat metabolismus a pomáhat se snižováním nadváhy

 
 
další látky jako např. polyfenoly, flavonoidy, saponiny
 
     
-
     
 

JINÉ POVZBUZENÍ

 
 

Povzbuzující účinek wayusy je v porovnání s kávou nebo čajem postupný, klidný a déle trvající. Po vypití běžných stimulantů relativně mnoho lidí pozoruje třes či, v případě kávy také pálení žáhy nebo tíži v žaludku. Wayusa, zejména díky obsahu L-theaninu, tyto vedlejší účinky nemá. Kromě toho je zásaditá a velmi ohleduplná k ledvinám a odvodňuje výrazně méně než káva.

 
     
 

CHUŤ

 
 

bude pravděpodobně pro mnohé znalce kávy, yerby maté nebo některých druhů čaje příjemným překvapením. Bez ohledu na způsob sušení a zpracování listů nebo jejich přípravu, postrádá hořkost, a to třeba i u velmi silného nálevu.

 
     
-
     
 

VARIANTY

 
 

Podobně jako čajové lístky procházejí při zpracování různým stupněm fermentace, lze i wayusové listy sušit dvěma způsoby s výrazně odlišnými výsledky.

 
 

Fermentovaná wayusa

 
 

se suší při vyšších teplotách, při kterých dochází k oxidaci a zhnědnutí listů. Přirozená vlhkost pralesního ovzduší pak způsobí částečnou fermentaci. Charakterizuje ji tmavá barva, plné aroma, zemitější chuť a čokoládově-kouřový aftertaste.

 
 

Nefermentovaná wayusa 

 
 

se suší bez přístupu světla a listy si tak uchovávají svou zelenou barvu a maximum účinných látek. Nálev nefermentované wayusy má světlejší, zelenou barvu a svěží bylinné aroma. Chuť a síla nálevu ale samozřejmě závisí na množství listů a délce přípravy. Bez ohledu na způsob zpracování i přípravy však wayusa postrádá jakoukoli hořkost.

 
     
-
     
 

PŘÍPRAVA

 
 

Tradičně se wayusa vaří, kromě jemně mletých listů. Ani delším varem či louhováním ji nelze tzv. přetáhnout – díky absenci hořkých složek je stále chutná. Přesto, pokud by byl odvar příliš silný, lze ho vždy zředit.

 
 

Doporučený způsob přípravy uvádíme v detailu každého produktu. Zdůrazňujeme slovo doporučený, neboť wayusa má relativně široké chuťové spektrum. 

 
     
-
     
 

VÍC NEŽ BIO A FÉROVÝ PRODUKT

 
 

Wayusa, kterou dovážíme, pochází výhradně z malé lokální produkce. Je čistým přírodním produktem a artiklem férového obchodu, neboť se pěstuje v omezeném množství tradičním způsobem, předávaným mezi domorodými obyvateli z generace na generaci. Spolupracujeme s rodinnými ekologickými farmami a naše producenty pravidelně navštěvujeme. Víme, co a od koho nakupujeme. Našim zákazníkům garantujeme čerstvost a kvalitu, která mnohonásobně převyšuje požadavky BIO certifikátů. Naši spolupráci podtrhují obchodní podmínky, které dávají malým producentům smysl a umožňují jejich další růst. Nákupní ceny jsou férové a bez účasti dalších prostředníků. Důležitou roli pro nás hraje vědomí, že ekologická produkce wayusy pomáhá místním komunitám zajistit trvale udržitelný zdroj příjmů a rovněž nezastupitelná úloha, kterou pěstování wayusy hraje ve opětovném zalesňování a udržení přirozené biodiverzity amazonského pralesa.

 
 
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA YAYA MAYU - DRCENÉ LISTY V DÓZE (150g)

WAYUSA YAYA MAYU - 150g - fermentované drcené listy > tradiční forma wayusy pro přípravu krátkým povařením > je c ...
Skladem
260 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA BROWN - JEMNĚ MLETÁ (200g)

Skladem
380 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA BROWN - JEMNĚ MLETÁ (100g)

Skladem
180 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA GREEN - JEMNĚ MLETÁ (200g)

Skladem
380 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA GREEN - JEMNĚ MLETÁ (100g)

Skladem
180 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA NATURAL - CELÉ LISTY (100g)

Skladem
150 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA NAPO - DRCENÉ LISTY V DÓZE (150g)

Skladem
260 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA NAPO - DRCENÉ LISTY (100g)

Skladem
150 Kč
DETAIL PRODUKTU
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA RIO BLANCO - DRCENÉ LISTY (100g)

Skladem
170 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA YAYA MAYU - DRCENÉ LISTY (100g)

Skladem
110 Kč 150 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA YAYA MAYU - DRCENÉ LISTY (500g)

Skladem
595 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA NAPO - DRCENÉ LISTY (500g)

Skladem
585 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA NAPO - DRCENÉ LISTY (1000g)

Skladem
1 005 Kč
DETAIL PRODUKTU

WAYUSA RIO BLANCO - DRCENÉ LISTY (1000g)

Skladem
1 400 Kč